Aquí podreu trobar experiències, sortides, coses que fer amb el nens,....
Marede3 és un lloc on, entre tots, aprenem i desaprenem junts per fer un gran camí, on la teoria i la pràctica no es donen la mà i on tot està per descobrir.
(Totes les fotos que apareixen estan fetes i editades per mi LLunadefoc)

Traductor

diumenge, 28 de febrer del 2016

Doncs clar que si, també hem anat a la neu!

Aquest cap de setmana ha estat dur al mas.
Aquest temporal ha estat, un aprova de foc. Bé més aviat, la prova d’aigua definitiva. 
La resistència del mas ha tret notable alt! Però quina nit!!!! Hem patit també per la gossa, que hem vist com a mitja tempesta se li omplia la caseta d’aigua i la pobra va “emigrar” amb la manteta mullada a la boca espantada cap al pàrquing.
A tot això se li ha afegit una pedregada bastant abundant.

Al matí però, en llevar-se els nens i veure les muntanyes enfarinades! Feia un goig! 

Ens hem esperat, fins diumenge a la tarda per pujar, perquè les notícies eren bastant esperpèntiques la veritat. Hem esperat a què la gent estigués més “calmada” amb això de la neu i també hem triat un lloc més tranquil, on sabem que quan neva hi ha més neu. No ha fallat i hem gaudit moltíssim! Sobretot les Frozen de casa! A veure que qui estava més emocionat era l’Arnau que se’n moria de ganes per poder fer el seu Olaf.

Hem xalat moltíssim, perquè a veure…A qui no li ha sortit el nen/a que porta dins?




dilluns, 22 de febrer del 2016

Què faig? (la dicotomia de ser mare/pare)

Quan tens fills et preguntes tantes coses…
Ara fa poc s’ha fet viral una carta d’una mama bloguera on precisament parla d’això.


Sempre preguntant-nos que fem? Com ho fem? Ho fem bé? Llegint llibres i revistes on et donen “consells”.... I mireu, la veritat, tindre fills és aprendre cada dia, aprendre de nosaltres mateixos, i d’ells.


Mai m’haguera pensat que la meva paciència fos tan gran, això ho vaig descobrir ja durant l’embaràs i esperant el moment de part. Perquè esperar data límit de 42 setmanes per parir va ser tindre paciència.
Aquí vaig descobrir que la meva filla gran té un ritme, “el seu”, ni bo ni dolent, simplement “el seu”.
També vaig descobrir que les coses es poden fer de múltiples maneres, no només "la meva manera”, això és important perquè a partir de tindre fills, mai sortiràs a l’hora que vols, ni faràs la mateixa rutina abans de sortir, ni a vegades podràs escollir ni el què, ni el quan sortir, entre altres coses.


Ser mare (i pare) és molt més que tindre un fill/a, és aprendre moltes coses constantment i sobretot creure en tu mateix.
TU coneixes el teu fill/a, TU saps el que li agrada, TU ets qui l’educa i TU ets qui s’encarrega d’ell/a (és com un “mantra” que has d’anar-te repetint de tant en tant).


En ser la primera de les meves amigues en tindre família, et demanen consell i jo sempre he dit que facis el que facis amb els teus fills ho has de fer convençuda, perquè ho has de decidir TU (amb la teva parella, si és el cas) i perquè TU, perquè hem de ser responsables directes de l’educació i qualitat de vida dels nostres fills/es.

Exemple: Dormir o no amb els nens al mateix llit? I jo sempre he dit: Perquè no?
Quan vaig ser mare, era per estar amb els meus fills, no deixar-los a banda sols. Quin inconvenient hi ha en què dormint al teu llit? Si fas lactància de pit, és tan còmode... Només cal que et treguis la part de dalt de la roba i ja està! A més el nadó no es desperta tan només sentint la teva olor i la teva escalfor se sent protegit.
Per què un infant que se sent protegit, és un infant segur. Que bonic és poder abraçar-lo amanyagar-lo donar-li amor i escalfor durant tota la nit.
No m’imagino abans a les tribus dient: No amor, el nen a l’altre cova! Així es farà fort!
Quina rucada! O imagineu-vos ara d’adults no dormir amb la vostra parella o amb la persona que estimeu.
Que fort dir, el nen/a ha de dormir sol i tu te'n vas al llit amb algú per no està sola. És incongruent totalment. Un bebè de mesos que necessita amor, respecte i seguretat dormint tot sol en un llit enorme, en una habitació sol mentre nosaltres estem abraçadets, buscant caloreta i seguretat... És absurd.


Però a veure que si a tu et fa feliç que estigui sol, que el teu nen o accepta clarament i dorm millor sol, doncs endavant! Ets TU qui coneix el teu fill, no pas alguns mètodes que el que diuen és que s’ha de plorar i deixar.


D'exemples i preguntes n’hi ha en tot moment: menjar sòlits, quan introduir el menjar, teta o biberó, bolquers comercials o ecològics, cotxet o braços, motxilla o mocador, el món de la maternitat i de la criança dels fills, educació està ple de dicotomies, i no cal posicionar-se en res concret ni seguir dogmes, no cal tenir tot clar, pots anar descobrint i temptejant el terreny i sobretot entenen el teu fill/a, comprendre, acceptar el seu ritme i adaptar-nos al seu.
Tot és un aprenentatge continu on no hi ha veritats absolutes i on a tu et val una cosa a la mare del costat no li valdrà o al segon fill et desmuntarà.


Com a mares, pares i educadors dels nostres fills no hem de fer res que ens contradigui el cor, ni el sentit comú, sobretot SENTIT COMÚ i MOLT D’HUMOR, perquè res és un drama en aquesta vida, viure ha de ser una aventura constant i saltar les adversitats, aprenent d’elles, si som positius, els nostres fills també o seran.
Ajudem-los a ser feliços, a què aprenguin decisions, a què s’equivoquin, i que ells puguin fer un món millor.

dissabte, 13 de febrer del 2016

Un espai per cadascú (dilluns anem a la Biblioteca)

Això de les activitats extraescolars la veritat és que són més difícils de quadrar que un nivell avançat del Tetris, i més si tens varietat de fills/es.


El primer de tot és decidir: extraescolars si o extraescolars no.
Això és difícil, cadascú té la seva opinió… la veritat jo crec que són positives si no carreguem massa al nen/a i sobretot si aquestes, el que fan és desenvolupar el creixement del nen/a tant físicament com mental.


Triar una bona extraescolar en aquest sentit és la clau! Abstenir-se de fer allò que fan alguns pares/mares que és decidir l’extraescolar del nen/a segons les il·lusions frustrades personals.


Tampoc ha de ser un espai on podem deixar els fills/es a manera de “guarde” o ocupar la tarda amb una extraescolar darrere l’altre ocupant el temps del nen/a i no poder gaudir de simplement estar amb ell/a, de fer res en concret, només gaudir d’un dels altres.


En fi un autèntic “Tetris” de decisions i d’encaix en l’espai-temps familiar, a més si tenim més d’un fill/a aquí, la cosa ja és brutal, és on es posa de manifest la capacitat d’estar en dos llocs a la vegada i de gran logista que moltes mares som capaces de fer.


Al que anava, els meus fan judo els tres (ells ho han decidit i hem passat per tota mena de períodes on hem coincidit horari, on no, on ara un va i els altres no, ...)castells i també tenim la música, però només la feia el nen i em quedaven les dues nenes una mica “penjades”.


Em sabia greu la veritat i buscava també poder anar a la biblioteca (un espai que m’agrada fomentar i anar-hi un cop a la setmana i que per motius d’agenda no havíem trobat el forat encara). Així que mirant i rebuscant els dilluns a la Biblioteca Pere Anguera de Reus, estan fent un projecte pioner a Catalunya: "Llegir i dibuixar" el primer taller de lectura a la Biblioteca Pere Anguera.


Així que com que la meva gran li encanta llegir i dibuixar vaig veure l’encaix perfecte! Mentre el mitjà està a música amb les dues nenes vaig a la biblioteca, la gran al taller i amb la petita passem una hora soletes, juntes llegint-nos llibres mútuament i gaudint de l’espai i del moment.


De moment portem 2 sessions, estem molt contentes, tots tenim el nostre moment i gaudim.


A més l’equipament és brutal, amb una zona per a petits on et pots estirar per terra amb coixins, un ambient molt relaxat i adequat.

dilluns, 8 de febrer del 2016

Dissabte de Carnaval

Aquestes dates si tens fills, són importants. A les meves filles i el meu fill els hi encanta.

Clar que això els hi ve de casa, perquè tant el seu pare com a mi, també ens agrada moltíssim la disbauxa, ballar, disfressar-nos i sobretot passar-ho bé.

Però aquest any teníem reptes.
Estem al poble. No es feia res per carnaval. L’any passat, des del grup de Les Forasteres, es va fer una festa per la canalla, que va ser un èxit.

Així que aquest any tocava com a mínim repetir.

Les Forasteres (amb poc temps i moltes ganes) volíem fer una festa, on els nens/es, els pares i mares poguessin gaudir d’una estona agradable, en família, sense marxar del poble.

Amb un sopar ja vam aclarir el tema: decidit! “Ball de Carnaval de 17 h a 20 h, al Casal de Vilaplana. Concurs de disfresses amb berenar per qui vingui disfressat”

Vam buscar la complicitat del cafeter del casal per poder muntar la festa al Casal Vilaplanenc.
Els Jóvens ens van deixar les llums, i l’equip de so l’Ajuntament.



Concurs de disfresses amb ball i berenar per qui vingui disfressat. Ho teníem tot llest, ens vam arromangar per muntar-ho tot. Fins i tot un Rei Carnestoltes de primera, medalles, copes, i música!!

La veritat que ho vam gaudir d’allò més. Riure, ballar i sobretot veure com tota la canalla estava encantada, i la gent gran del casal també.

Quan va ser l’hora dels premis i van veure que tots els nens inscrits van tindre medalla, estaven emocionats! Van poder pujar al pòdium a parlar i tot!

Un èxit! 40 medalles, 3 copes i tota la tarda de festa i ballaruga. L’any que ve més i millor!

dimarts, 2 de febrer del 2016

Fes-te pols (o com començar el carnaval abans)

Aquest any era la segona edició, i evidentment que no podíem fallar. L’any passat ens ho vam passar pipa!


Així que aquest dissabte ja ho teníem tot preparat, les disfresses, les ganes de ballar i sobretot les ganes d’acabar bruts fins dalt de la pols de colors.


Dissabte 3, plaça Baluard, a les 12 h (dia D hora H). Tot controlat!


Així que ben disfressats i amb totes les ganes del món allà estàvem, donant-ho tot, ballant amb les bosses de pols a punt de llençar-les, cantant …


Mireu, és una gran oportunitat. Els pares ens podem muntar una festeta a les 12 h això et permet poder veure un vermut sense semblar un alcohòlic total.


A més pots ballar com mai, sense sentir-se malament, és la festa ideal per horari (horari diürn per festa genial) i a més els nens hi poden participar! Què més volem mares i pares del món? Doncs ja està! Perfecte!!!


Era el nostre moment de fer el gamberro sense que destaquéssim massa.


Els nens s’ho passen pipa tirant confeti, pols de colors, ballant…


La festa s’acaba a una hora prudent, a les 14 h per tant perfecte per fer un dinar ràpid o dinar a qualsevol lloc.



Així que l’any que ve tornarem, clar que si!!! Visca el Carnaval, visca el Tronats i visca la Fes-te Pols!