Aquí podreu trobar experiències, sortides, coses que fer amb el nens,....
Marede3 és un lloc on, entre tots, aprenem i desaprenem junts per fer un gran camí, on la teoria i la pràctica no es donen la mà i on tot està per descobrir.
(Totes les fotos que apareixen estan fetes i editades per mi LLunadefoc)

Traductor

dijous, 25 d’agost del 2016

De Festa Major en Festa Major

Fent castells i diables l'estiu la veritat anem de poble en poble i de festa en festa. És una bonica i curiosa manera de fer turisme per pobles del voltant i amb tot aquest temps hem descobert que cada poble té el seu encant, cada ciutat el seu racó i cada contrada una història per explicar.

Ens agrada però anar una mica abans i quedar-nos una mica més, si potser, després de les actuacions. Així podem visitar llocs.

Aquest cap de setmana passat vam fer Vila de Gràcia, La Febró i Cornudella, llocs més coneguts per nosaltres on anem més sovint i que cada any i fem castells, llocs entranyables, familiars i peculiars que ja han merescut una entra al blog.

Ahir però vam anar a Santa Oliva (Baix Penedès), amb els Diables de Reus, a passejar la Cabra gran. Vam arribar abans d'hora per poder visitar el poble i la veritat que és encantador. Molt ben conservat, amb racons entranyables com el Castell, l'Església de la Mare de Déu del Remei, Església de Santa Maria, el nucli antic i les seves fonts.




Així que vam fer el tomb al poble i vam visitar-ho tot, bevent de cada font. Ens va encantar, petit però entranyable i amb molta història.


El Castell molt ben conservat amb la seva Església, que al final de la nit ens tenia una sorpresa preparada, un gran castell de focs!

Quan vam acabar de fer el tomb ja era hora del sopar amb les altres colles i vestir-nos a la nit de foc. Però abans tots reunits a la plaça vam poder veure el "lipdub" que havien fet totes les entitats del poble, els versots i finalment va començar el correfoc.


El correfoc va estar genial, amb la culminació d'una gran carretillada plena de foc! Una gran tarda-vespre-nit amb un poble entranyable. Us recomano fer un tomet pel poble i visitar el castell, veure aigua de les seves fonts i menjar uns bunyols de samfaina que tenen boníssims!!!!

divendres, 19 d’agost del 2016

Cambrils: la Llosa i Vila Romana (una tarda vespre diferents, gaudint d'un entorn proper)

Cambrils és una població propera a casa nostra, ens agrada tant a l'estiu com a l'hivern. Té molt d'encant, poble pesquer, cultural, amb platges, comerços, i llocs preciosos, de fet podeu llegir algun post que he fet anteriorment.

Ahir dijous però teníem un pla diferent. Vam anar a mitja tarda a passejar per la platja de la Llosa amb els peus a l'aigua i després vàrem passejar pel barranc de la Verge del Camí, està situat a l'esquerra de la Vila Romana de la Llosa i té un petit passeig sensitiu, això vol dir que hi ha plaques informatives amb el que podem trobar i observar amb els 5 sentits. La veritat que és molt bonic per fer amb els nens i divertit. El que passa com tot en aquesta vida és que amb tanta gent que hi ha a l'estiu el manteniment i el vandalisme estan una mica presents, és una llàstima, ja que un lloc natural per observar hauria d'estar més ben cuidat entre tots.

Ara si, ja era l'hora, eren les 18:30 h hora d'anar a fer la visita teatralitzada per Còdol Educació a la Vila Romana de la Llosa.

En arribar ens esperava el "vilicus" que quan ens va veure vestits d'aquella manera de seguida es va posar les mans al cap i ens va treure roba adequada per fer la visita! Ara ja estàvem "costumitzats" a punt per poder ser els hostes d'aquesta gran "domus".



Un viatge al passat explicat amb detall i ple de tecnicismes adaptats al públic familiar que fa que estiguem ben bé a l'època romana.
Les explicacions en detall de tot el que es podia fer, com vivien, què menjaven, com vestien, què feien,..... explicat delicadament, amb molta pedagogia i adaptat a tots els nivells. Us ho recomano al 100%! Passareu una estona molt entretinguda on la història entrarà dins vostre.

En acabar la visita, grans i petits poden jugar als jocs típics dels nens i nenes romans (de fet hi ha jocs que encara es juguen ara) i també amb realitat virtual podreu veure com és cada lloc de la vila romana en l'època antiga mitjançant tauletes (això sí que és increïble!)


Ja sabeu, cada dijous a les 18:30 h podreu entrar en la història del nostre territori romà, ser partícips i agents actius de la història.

No hi podeu faltar!

dimarts, 16 d’agost del 2016

La Imaginada 2016

Aquest any hem tornat, i amb moltes ganes perquè quasi cada dia hem estat una estoneta. La Imaginada enguany arribava a la seva 8a edició i amb la seva ubicació excepcional com és el Camp de Mart del 12 al 15 d'agost.

Anar a la Imaginada és anar a obrir la teva ment i la dels teus fills, perquè puguin veure una oferta alternativa a l'actual model sociocultural i econòmic. Tota la decoració està fet de materials reciclats, amb zones d'intercanvi, d'empoderament, participatius, dinàmics, .... un espai de difusió d'artistes i moviments associatius.

Totes les activitats dirigides als més menuts són gratuïtes, de fet tot és gratuït. Els tallers, les activitats, els fòrum, els espais d'art.... menys les paradetes, el menjar i el beure.

Una manera de col·laborar amb la Imaginada és comprant el got (aquest és de plàstic i el pots fer servir durant tota la festa, però després no es torna, aquests 50 cèntims serveixen per poder col·laborar).


I podem trobar un reguitzell d'activitats: exhibició de grafitis, mercadet d'artesania, taller de pa (amb l'associació Cingle Vermell), els inflables castellers de la Jove i Xiquets de Tarragona, tallers (de plantes naturals, apicultura, "palillos xinos" i ombres xineses, , elaboració de la mascota de la petita imaginada, la ciutat dels nens, tallers de percussió, concerts, vermuts musicals, .... És un no parar!

Com molts de vosaltres ja sabeu el tema vermut musical m'encanta, és una oferta que per a famílies la troba molt encertada, pots veure't un vermut (al ser de Reus ho tinc molt arrelat això) a les 13 h mentre escoltes un gran concert. L'horari és adequat per als nens i ells si volen escolten el concert i si no juguen per allí. La veritat que Good Jean & The Xispers va ser la gran revelació, els seguiré! Crec que tenen un gran recorregut!


De menjar hi havia més oferta aquest any, però nosaltres fidels a les pizzes del Dani (de l'Associació Cingle Vermell) fetes amb base mare natural i ecològiques amb les verduretes del seu hort.


I finalment dir que la Folquejada va ser genial on vam acabar tots ballant un polka per acabar aquesta gran trobada!

Tots els concerts i activitats van ser genials la veritat, l'organització un deu! El monitoratge de les activitats infantils un altre 10! Gent genial en llocs genials fan un món diferent i especial. GRÀCIES!

dissabte, 13 d’agost del 2016

Les llàgrimes de Sant Llorenç: Observem el cel i la seva pluja d'estels



Cada any del 25 de juliol aproximadament fins al 18 d'agost es pot observar al cel aquest fenomen meteorològic ben especial i visual. Una pluja d'estels, el seu punt àlgid són al voltant de les nits del 10 fins al 12 d'agost on la intensitat i freqüència de les visualitzacions és la més abundant.

Aquest any les Perseids tenien una intensitat 5 vegades més intensa que els altres anys, diuen que la més intensa de la dècada!!! Per tant això promet força, perquè sincerament tots volem que ens passi tot ràpid i fàcil i el cel necessita paciència, observació i temps. Tot això els nens no en tenen massa, per tant si la primera vegada que els posem a observar fenomens, meteorològics d'aquesta magnitud aquests dies eren molt idonis.

El que sempre recomanen és anar a punts elevats o platges lluny de nuclis urbans, pel tema de la contaminació lumínica.

Per sort nosaltres tenim La Mussara molt a prop i de fet des de casa també podem observar el cel molt bé perquè tenim molt poca contaminació d'aquest tipus.


Així que amb unes màrfegues (nosaltres també vam afegir el "crash pad"), sacs de dormir (fa fred) i ben abrigats vam anar a La Mussara a veure com es feia de nit (un espectacle visual impressionant, que no cal que sigui una nit especial, cada nit és única per veure'l), després vam aprofitar per anar al Refugi de la Mussara a sopar. Poder fer diferents modalitats, emportar-vos el sopar i pagar allí les begudes (això és una opció més baix cost per famílies grans) o també sopar allí "insitu" o portar-ho tot i sopar a prop amb frontals. Tot és viable.




Nosaltres vàrem agafar la segona opció, una mica "win-win" la veritat.






Després de sopar vam anar a buscar un lloc apartat, on l'observació fos més fàcil. Allí vam plantar el "campament" i durant una estona vam compartir el silenci, l'observació i les nostres explicacions del cel als nens, responen preguntes (les que podíem!). Va ser genial!!!!! En 30 minuts vàrem poder veure uns vuit estels tranquil·lament. Tot un èxit!!!!!

L'experiència la vàrem repetir l'endemà des de casa nostre, aquest cop vam agafar la "tablet" i el mòbil amb unes aplicacions que hi ha que són genials per poder observar el cel i així aprofitar les NNTT per explicar als nostres fills tot el que veiem, també va ser una gran nit!


Animeu-vos!

diumenge, 7 d’agost del 2016

Garrofang 2016


Brutal! Ens vam assabentar d'aquest esdeveniment fa uns dies, ja que a castells vénen gent de Mont-roig i l'Anna, mare d'una enxaneta de Xiquets ens ho va comentar. També tenim al padrí de la Irma (el meu cosí) que viu ara a Mont-roig i també ens ho va comentar.

El pla és genial, calor, gimcana no competitiva, aigua, fang i diversió! Ells mateixos (l'organització: Centre Excursionista l'Areny) ho anuncien dient que no és l'Eternal Running (que ja vam fer també fa uns anyets i que mola molt), sinó que és un circuit que es fa sense competir, al ritme que vols, nens petits fins a grans i on el lema és passar-ho d'allò més bé!

No ho vam dubtar gens, el pla ens semblava genial i no ha defraudat gens ni mica, ens ho hem passat d'allò més bé! Format petit, aigua, fang i molta diversió per a tothom així que els nens ho han pogut realitzar solets fins i tot l'Arlet de 5 anys ha fet el circuit totes les vegades que ha volgut ella soleta!

A cada obstacle hi havia algú de l'organització que ajudava o et mullava encara més depenen de la teva destresa. Primer que tot una rampa i una baixada amb lona prèviament ensabonada per caure directament a un fossar de fang i aigua. Tot seguit una reixa t’obligava a anar de quatre grapes per sobre el fang al sortir més i més fang que relliscava per arribar a una banyera d’aigua que era un contenidor, desprès una rampa amb tobogan, unes bales de palla, un pal per fer equilibris i unes rodes.

Hem acabat plens de fang i amb una rialla d'orella a orella i amb la convicció de què l'any que ve tornem segur!

Després podíem anar a la piscina municipal (dutxats prèviament al circuit per una mànega) i així gaudir de manera gratuïta de la piscina. Un gran dia que no oblidarem!!!

FANG, FANG i més FANG!

El correfoc de Rasquera

D'ençà que som del Ball de Diables de Reus, que hem participat d'aquest correfoc. La veritat que ens agrada molt, és un correfoc entranyable. La primera vegada que vam anar-hi va ser amb la Cabra i aquesta vegada també.

Sempre arribem moooolt aviat per poder berenar els Pastissets típics i després poder-ne comprar un parell de caixes (si un parell, som família nombrosa i ens agraden moltíssim!).


Un tomet pel poble, i els nens jugar al parc i la plaça amb els altres, veien com arriben les colles amb els seus elements: Els Dimonis de Rasquera,Lo Fardatxo, L'Afaram, la Colla de Diables Fagots Satànics de Riba-roja, Els Diables d'Alforja i el Ball de Diables de Reus amb el Drac i la Cabra.


Veure com els munten, canviar-nos i després el correfoc en sí, és genial ple de gent del poble, voltants i molta gent estrangera.


És un correfoc que s'espera en candeletes perquè després de passar tota la calor corrent i ballant sota el foc, anem a la piscina del poble a fosques a fer la remullada, aquesta estona és màgica, tots a fosques amb la piscina il·luminada només pels focus de dins comença a ser un esclat d'alegria i joc per tots, tant grans com petits. Aquest bany et refresca i ja podem anar tots a taula al sopar.


Els lligams entre les colles de Rasquera i el Ball de Diables de Reus s'iniciaren fa més de 25 anys, quan el Ball de Diables de Reus és convidat, l'any 1986, al 4t. Correfoc de Rasquera.
Després l'any 1992 el Fardatxo de Rasquera va ser padrí del Drac del Reus, posteriorment, l'any 1998 el Drac de Reus va apadrinar l'Afaram de Rasquera conjuntament amb el Fardatxo.
Durant uns quants anys els diables infantils de Rasquera, que van apadrinar els Diables Infantils de Reus, van deixar-los els vestits de diable per fer la tradicional baixa a Misericòrdia.



Gràcies Rasquera, és un correfoc que esperem amb candeletes, una fita marcada al calendari de cada any.